A New York-i energia bomba - Csokoládés Whisky latte

2018. június 24. 22:34 - yoblogger

 Rendkívül különleges kávé újdonsággal jött ki a Frei ebben a hónapban, és így a hónap végére sikerült is eljutni addig, hogy kipróbáljam. A kávé és alkohol találkozása egy koktélban nem újkeletű dolog sőt, úgy tűnik most éli reneszánszát. Szerencsénkre.

Kávé fajta: világos pörkölésű afrikai
Márka: Frei Café
Kinek ajánlott: a fűszeres ízeket, és persze a whisky ízt kedvelőknek

Nagyon szeretem a Frei Caféban, hogy Tamás nem csak a már meglévő kávékat akarja lépten-nyomon belénk tölteni, hanem folyamatosan kutatja az újabb különlegességeket szerte a világon. Mivel a whisky amúgy is nagy kedvenc nálam, így nem volt kérdés, hogy kipróbáljam-e ezen hónap újdonságát, a csokoládés whisky lattét.

csokolades-whisky-latte-yokaveblog.jpg

A kávézó magazinjában megjelent cikk beszámol róla, hogy a kávé és alkohol vegyítése anno egyfajta energiaitalként szolgált, és nagyon sokáig használták ebben a funkcióban. Ezt úgy hívták; coffee in good spirits, azaz kávé jófajta szeszben. Később, mikor az igazi energiaitalok megjelentek, akkor szinte teljesen elhalt ez az ágazat, de szerencsére mostanság számos helyen újra feléledt.

A csokoládés whisky latte a New York-i Metropolitan Hotelből származik; itt fejlesztette ki ugyanis a 19. század legismertebb bartendere, Jerry Thomas. A recept szerint az afrikai ristrettoba karamellán át főzött és párolt (és így szinte teljesen alkoholmentes) whisky kerül, tiszta olvasztott csokoládéval vegyítve. Mindehhez hozzájön még a legkülönlegesebb fűszerezés; a Jerry Thomas koktél bitterrel ízesített fahéjrúd, ami szívószálként használva elképesztően gazdag ízaromákat ad hozzá az amúgyis ízletes kávéhoz.

Maga a kávé nagyon gazdag ízvilággal rendelkezik. Hogy ne is kelljen messze menni, kicsit olyan, mintha a Freiben kapható Guatemalai mogyorókávét kevernénk össze a Miami Beach-i vanília lattéval, majd az egészet nyakon öntenénk whiskyvel. Az eredmény egy nagyon fűszeres és nagyon finom, édes kávé.

A kávé ízre és illatra is édes, köszönhetően a benne lévő sok csokoládénak, így külön ízesítést nem is igényelt. A fahéj rúdon keresztül belekortyolva azonnal kezdődik a szájban az ízkavalkád kibontakozása, és egy roppant izgalmas íz vágja képen az embert. Azonnal érződik a fűszerek erős íze, majd a whisky kellemes aromája kezdi kényeztetni a nyelvet, és végül az egészet tökéletesen zárja a csokoládé édes utóíze. Az egész kávé nagyon egyben van, és tényleg, talán az eddigi legfinomabb ital a Freitől.

A kávé mindenkinek ajánlott, érdemes kipróbálni, még annak is aki vezet, bár ilyenkor érdemes várni egy félórát legalább. Igaz, elvileg csak annyi alkohol van benne, mintha egy korty sört inna az ember. Reméljük bebiztosítja a helyét az itallapon hosszú időre, mert nekem megvan az új kedvencem. :)

Te kóstoltad már ezt a kávét? 
Írd meg kommentben, hogy szerinted milyen volt! Szívesen várom a tesztelésre javasolt kávéfajtákat, márkákat is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://yokave.blog.hu/api/trackback/id/tr8314068925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása