Kávé, kávé. Szeretjük a kávét. Azonban kevesen válogatják meg, hogy mit isznak, és még kevesebben tudják pontosan, hogy mit akarnak érezni a szájukban a kávé kortyolgatásakor. Szerencsére ebben segít több szaküzlet, amelyek egyikében most egy osztrák különlegességet próbáltam ki (bár csupán a köré emelt történet teszi azzá).
Kávé fajta: afrikai arabica
Márka: Café Frei
Kinek ajánlott: a kávét inkább feketén szeretőknek, és akik nem riadnak vissza a kesernyés íztől
Tegnap délután erős kényszert éreztem egy jó kávé kipróbálására. A kávéval alapvetően szeretek kísérletezni, és ehhez rendszerint a Frei kávézó különlegességeit szoktam alanyként használni. Ez történt tegnap is, most először kipróbáltam a Bécsi Kapucínert.
A Café Frei kávékülönlegességei között elég nagy a kontraszt, többször futottam már bele egészen elképesztően finom kávéba, és sajnos néha ihatatlanba is. De szerencsére nem vagyunk egyformák, valaki biztos szereti a számomra szenvedéssel felérő kávé fajtákat is, hiszen még mindig árulják ezeket is.
A legritkább esetek közé számít a Freiben, amikor egy kávé teljesen szürke, hétköznapi ízű és igen, a Bécsi Kapucíner az egyik ezek közt. Bár mindezzel együtt az íze minőségi és finom, csak éppen semmi különlegesség nincs benne.
A Bécsi Kapucíner egy egyszerű cappuccino, ízre, felszolgálásra, és méretre egyaránt. Annyiban tér el a hagyományos olasz cappuccino-tól, hogy - a kávézó megfogalmazása szerint - enyhén citrusos ízű, mivel az osztrákok kevesebb ideig pörkölik a kávészemeket, mint az olaszok. Nos, ez pontosan így van, bár a citrusos ízzel együtt is a kávé bizony alapvetően elég keserű.
A citrusos ízvilág a korty elején azonnal jelentkezik, de amilyen hamar jön, olyan gyorsan tovább is illan. A szájban való elterüléskor a citrusosság helyét egy csonthéjas íz, talán a mogyoró veszi át egy rövid időre. A korty lenyelése után viszont az utóíz határozottan édes és finom, ami valószínűleg a kis édesítés, és a mogyorós aroma miatt van így.
Meg kell még említenem a kávé díszétését is, ami édesített habból és csokoládé reszelékből áll. Ez megédesíti az első perceket, és a kávéval való első erintkezést is elősegíti. A kávéval elkevert hab kifejezetten finom volt, a kesernyés íz csak a hab után kezdett dominálni.
Mi maradt ki? Jah igen, a történet. Hogy egy kicsit érdekesebbé tegyék a kávét, a Frei leírásából kiderül, hogy ez volt Sissi kedvence, és mindig ezt itta amikor Pesten járt. Ez végülis kellemes körítés, és így talán többen adnak majd esélyt ennek az alapvetően egyszerű, de finom kávénak.
Te kóstoltad már ezt a kávét?
Írd meg kommentben, hogy szerinted milyen volt! Szívesen várom a tesztelésre javasolt kávéfajtákat, márkákat is!